DZIAŁANIA CARITAS ARCHIDIECEZJI PRZEMYSKIEJ
od początku wojny na Ukrainie do 30 września br.

Od pierwszych godzin kryzysu, wywołanego działaniami wojennymi na terenie Ukrainy, Caritas Archidiecezji Przemyskiej podjęła szerokie pasmo działań, zarówno na rzecz napływających w nasze strony olbrzymiej ilości uchodźców, jak również zorganizowała ogromną skalę pomocy humanitarnej przekazanej w głąb Ukrainy. Wśród najważniejszych inicjatyw przemyskiej Caritas warto wymienić:

• pomoc humanitarna przekazana na teren Ukrainy to 834 tirów oraz 334 busów.
  • przekazano ok. 27 tyś. palet z różnymi produktami tj. żywność dla dorosłych i dla dzieci, woda, art. higieniczne, art. medyczne pierwszej pomocy, łóżka szpitalne, stoliki szpitalne, tapczany, krzesła, środki opatrunkowe, materace, karimaty, śpiwory, koce, kołdry, łózka polowe, plecaki dla dzieci, art. szkolne, gaśnice, wózki i łóżeczka dziecięce, art. do dezynfekcji, latarki, zbiorniki na wodę do schronów;
  • przekazano do Ukrainy z 73 tyś. paczek w ramach programu Paczka dla Ukrainy.

Masa przekazanego wsparcia – żywności oraz środków higienicznych – 1 311 000 kg.

• przekazaliśmy 280 agregatów prądotwórczych;
  • przekazaliśmy 4 karetki pogotowia
  • Ojciec Święty Franciszek dla poszkodowanych skutkami wojny na Ukrainie ofiarował 65 agregatów prądotwórczych;
  • przygotowywaliśmy 40 tys. kanapek dziennie;
  • Przemyska Caritas przekazała 45 wózków inwalidzkich dla niepełnosprawnych migrantów,
  • całodobową opieką oraz leczeniem objęto 25 osób chronicznie chorych z Ukrainy,
  • powyższa pomoc trafiła do Lwowa, Tarnopola, Charkowa, Odessy, Czernihowa, Kijowa, Zaporoża, Żytomierza, Dniepra, Winnicy, Kamieńca Podolskiego, do uchodźców w zachodniej Ukrainie, znajdujących się w kryzysie humanitarnym.

Ks. Artur Janiec
Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej