Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2021

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Caritas Archidiecezji Przemyskiej przy współpracy z Ministerstwem Rodziny Pracy i Polityki Społecznej oraz Krajową Organizacją Wsparcia Rolnictwa po raz kolejny przystąpiła do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2021. Program w swoim założeniu przewiduje wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.  Pomoc w ramach Programu udzielana jest osobom , które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia.

Kryteria Kwalifikowalności:

W /w osoby muszą spełniać kryteria określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. od 01.01.2022 r.

1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie .

Osoby chcące skorzystać z pomocy żywnościowej  i spełniające w/w kryteria, proszone są o skontaktowaniem się z pracownikiem socjalnym w miejscu swojego zamieszkania ( MOPS lub GOPS, w celu otrzymania nowego skierowania na PODPROGRAM 2021.

Dystrybucja artykułów spożywczych odbywa się w Magazynie Caritas w Przemyślu przy ulicy Mickiewicza 29 ( brama wjazdowa PKP) od 01 lutego 2022 r. od 8.30 do 14.00 z podziałem mieszkańców na gminy, tj:

GOPS Medyka, Stubno, Żurawica – wtorek

GOPS Dynów, Przemyśl, MOPS Przemyśl – środa

GOPS Krzywcza i Dubiecko – czwartek i piątek

Paczka Żywnościowa

Żywność wydawana jest w formie paczki w skład której wchodzi co najmniej trzy artykuły spożywcze z różnych grup towarowych.

1. Artykuły warzywne i owocowe: groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe.

2. Artykuły skrobiowe: makaron jajeczny.

3. Artykuły mleczne: mleko UHT.

4. Artykuły mięsne: szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju.

5. Cukier biały.

6. Tłuszcze: olej rzepakowy.

Każdy odbiorca pomocy żywnościowej może skorzystać z tzw. Działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Są to warsztaty z zakresu prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania towarzyszące prowadzone są w  formie warsztatów, które przekazują niezbędną wiedzę z zakresu kulinarnego, diety i zdrowego odżywiania, zarządzania budżetem domowym i przeciwdziałania marnowaniu żywności. Działania prowadzone są w sposób cykliczny w okresie dystrybucji żywności.

Magazyn Programu Pomocy Żywnościowej ul. Mickiewicza 29 Rampa PKP Przemyśl

Telefon do magazynu z żywnością  16 735-20-06

ORGANIZACJA PARTNERSKA REGIONALNA (OPR) – CARITAS ARCHIDIECEZJI PRZEMYSKIEJ

 

AKTUALNYCH WYKAZ ORGANIZACJI PARTNERSKICH LOKALNYCH (OPL)

Centrum Charytatywne Caritas


ul. Kapitulna 1
37-700 Przemyśl

 

Parafia  Rzymskokatolicka pw. Matki Boskiej Fatimskiej

Rozbórz 293
37-200 Przeworsk

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

ul. Bieszczadzka 114
38-500 Zarszyn

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej


Gać 1
37-207 Gać

 


Parafia Rzymskokatolicka pw. Matki Bożej Częstochowskiej

 

Kuńkowce 147
37-700 Przemyśl


Caritas Archidiecezji Przemyskiej Stacja Opieki Medycznej Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego

 

Dydnia 226
36-204 Dydnia


Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Antoniego Padewskiego

 

Sietesz 126,
37-206 Sietesz
Parafia Rzymskokatolicka pw. Bożego Ciała Kolegiata Jarosław ul. Ks. Piotra Skargi 2
37-500 Jarosław
Parafia Rzymskokatolicka pw. św Matki Bożej Pocieszenia

Ujezna 155
37-200 Przeworsk

Parafia Rzymskokatolicka p.w. św. Judy Tadeusza

Mirocin 55
37-200 Przeworsk

Stowarzyszenie Działamy Razem

ul. Długa 7
37-205 Zarzecze

 

Wydawanie towaru z Podprogramu 2021 do dnia 28 października 2022 r.
Od dnia 01 listopada MAGAZYN NIECZYNNY.

W dniu  17 czerwca magazyn z wydawaniem żywności
będzie nieczynny.

Wydawane artykuły w miesiącu wrzesień 2022 r.

  • groszek z marchewką, 
  • powidła śliwkowe,
  • szynka wieprzowa mielona
  • szynka drobiowa 
  • koncentrat pomidorowy
  • filet z makreli
  • makaron jajeczny
  • mleko
  • olej
  • cukier

Dokumenty do pobrania

Załącznik 5

Załącznik 5