Caritas działa w Polsce oraz za granicą – we współpracy z Caritas Ukraina i Caritas-SPES Ukraina. W ramach działań zagranicznych pomagamy finansowo oraz poprzez transporty humanitarne na teren Ukrainy. W Polsce udzielamy uchodźcom z Ukrainy pomocy rzeczowej, żywnościowej, w zakwaterowaniu. Caritas jest też obecna z pomocą doraźną przy punktach recepcyjnych, np. na granicy lub dworcach dystrybuując ciepłe posiłki i herbatę, koce, wodę, żywność. W wybranych miejscach otwarte zostały Namioty Nadziei z całodobowym wsparciem wolontariuszy Caritas. Pomagamy również w diecezjach, gdzie docierają uchodźcy, a mieszkańcy mobilizują siły organizując wsparcie. Formy pomocy zależą od potrzeb i możliwości w konkretnych diecezjach oraz bieżącej sytuacji na granicy.

>>FAQ – najczęściej zadawane pytania<<

9.03

• Caritas wysłała już ponad 150 tirów z pomocą dla walczącej Ukrainy. Gdyby ustawić je w kolejce to miałaby ona długość prawie 3 kilometrów. To blisko 5000 palet i 3 mln kg żywności, wody, środków higienicznych, materiałów opatrunkowych i dezynfekcyjnych, chemii gospodarczej, odzieży, obuwia, karimat, śpiworów i baterii.

8.03

• Ósmego marca, wyjątkowo, do pokoju dla kobiet na dworcu w Przemyślu, wszedł br. Cordian Szwarc OFM, zastępca dyrektora Caritas Polska, aby wręczyć podopiecznym kwiaty i złożyć życzenia z okazji Dnia Kobiet. Pokój został otwarty kilka dni temu i na co dzień mężczyźni nie mają tu wstępu – to tymczasowa przystań dla kobiet, które uciekły przed wojną w Ukrainie. Wolontariuszki Caritas i siostry zakonne rozdają im jedzenie, ciepłe koce, materace, herbatę, spędzają razem z nimi czas, przygotowane jest także miejsce zabaw dla dzieci. Pokój powstał w pomieszczeniu Caritas na dworcu.

5.03

• W Opatowskim Centrum Kultury odbył się koncert charytatywny „Solidarni z Ukrainą”. Wystąpili muzycy zespołu Strauss Ensemble oraz sopranistka Sylwia Gorajek i tenor Łukasz Gaja. W repertuarze znalazły się słynne arie operowe i operetkowe oraz różnorodne aranżacje wiodących polskich kompozytorów. Szczególnie wzruszające było wykonanie pieśni patriotycznych przez pochodzące z Ukrainy uczennice Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie. Całkowity dochód ze zbiórki zorganizowanej przez Caritas Diecezji Sandomierskiej w trakcie koncertu (7 tys. zł), zostanie przeznaczony na pomoc dzieciom z Ukrainy.

4.03

• Oprócz zbiórki finansowej na pomoc uchodźcom, Caritas rozpoczyna zbiórkę rzeczową Paczka dla Ukrainy. Gotowe paczki, o wadze do 18 kg i maksymalnych wymiarach 53x40x30 cm, można dostarczać do placówek Caritas. Caritas opracowała listę produktów, według której należy przygotować paczkę. Są na niej głównie artykuły spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia, a także artykuły higieniczne (dokładna lista do pobrania na stronie caritas.pl/ukraina).
  • Do Hospicjum dla Dzieci Caritas Archidiecezji Warmińskiej dotarły pierwsze chore dzieci z Ukrainy, które zostały ewakuowane razem ze swoimi rodzinami i dotarły do Polski pociągiem medycznym. Ich przyjazd to część większej akcji ewakuacyjnej realizowanej przez hospicja dziecięce w Polsce we współpracy z Rzecznikiem Praw Dziecka, przy wsparciu urzędników, służb i instytucji po obu stronach granicy. – Pod naszą opiekę trafiło pięć rodzin. Jechali aż z Charkowa, więc podróż była bardzo długa, trudna i stresująca. W drodze spędzili w sumie ponad trzy doby. Wszyscy są nadal bardzo wystraszeni. Choć pozostali członkowie rodzin odsypiają trudy podróży, mamy nie chcą się dać namówić na sen, czuwają przy swoich chorych dzieciach – mówi s. Luisa Świerczewska, kierownik Hospicjum Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Olsztynie.

3.03

• Biuro Caritas Archidiecezji Lubelskiej będzie czynne w najbliższych dniach przez 24 godziny na dobę. Pracownicy będą pełnić dyżury w trybie zmianowym.
  • Caritas Diecezji Gliwickiej wysłała dwa transporty (60 ton) z pomocą humanitarną przeznaczoną dla szpitali w Ukrainie. Wysłano specjalistyczne środki medyczne (leki, kroplówki, płyny infuzyjne, sprzęt chirurgiczny oraz środki do opatrywania ran). – Ponadto wysłaliśmy generatory prądu i inne potrzebne produkty – informuje gliwicka Caritas, która przyjmuje też uchodźców w swoich placówkach – z tej pomocy skorzystało już 250 osób, przede wszystkim dzieci.
  • Caritas zapewni 2 tys. miejsc dla sierot i dzieci z niepełnosprawnościami. Do tej pory przyjechało już ok. 400 dzieci, w tym m.in. ponad 200 do Caritas Diecezji Opolskiej, 100 do Caritas Diecezji Bydgoskiej oraz ok. 20 do Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. Większość ewakuowanych to osoby z niepełnosprawnościami. Są wśród nich małe dzieci oraz osoby z porażeniem mózgowym, które skończyły 18. rok życia.

2.03

• Środa Popielcowa to w polskim Kościele drugi, po niedzieli 27 lutego, dzień zbiórki ofiar do puszek, które – za pośrednictwem Caritas Polska – zostaną przeznaczone na pomoc uchodźcom wojennym z Ukrainy. O wsparcie ukraińskich braci zaapelował abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski.
  • Caritas Archidiecezji Katowickiej przygotowuje miejsca dla uchodźców wojennych. – Przybywający z Ukrainy będą mogli liczyć na bezpieczne schronienie w strukturach prowadzonych przez lokalny Kościół, m.in. w ośrodku Caritas w Ustroniu-Nierodzimiu, a także z diecezjalnych domach rekolekcyjnych. Ponadto w siedzibie katowickiej Caritas, przy ul. Wita Stwosza 20 otwarto drugi punkt recepcyjny dla obywateli Ukrainy – mówi ks. Tomasz Wojtal, rzecznik archidiecezji katowickiej.

1.03

• Do Polski trafia większość uchodźców uciekających z Ukrainy przed rosyjską agresją. Dane liczbowe zmieniają się z godziny na godziny, ale mowa jest już o setkach tysięcy ludzi, w większości kobiet i dzieci, ponieważ mężczyźni zostają, by bronić swojego kraju. Dla wielu z nich pierwszym miejscem, w którym otrzymują pomoc, jest dworzec kolejowy w Przemyślu. Tutaj pomoc, we współpracy z wojewodą, koordynuje Caritas Archidiecezji Przemyskiej. – Dajemy im posiłek, schronienie, ciepłe koce – mówi ks. Paweł Konieczny, zastępca dyrektora przemyskiej Caritas. Jak dodaje, przyjeżdżający do Polski uchodźcy mają od razu kontakt z wolontariuszami, również w Korczowej i Medyce, gdzie działają punkty rejestracyjne. – Te osoby są zabezpieczone, także dostają ciepły posiłek, suchy prowiant, środki higieniczne i kosmetyczne – zapewnia ks. Konieczny. – Organizujemy również wsparcie dla matek: opiekę nad dziećmi, różne animacje – tak, aby kobiety mogły przez chwilę odpocząć – uzupełnia duchowny.
  • Do potrzebujących na Ukrainie wyruszyła z Białegostoku ciężarówka z artykułami pierwszej potrzeby. Podobnym wsparciem, na prośbę wojewody podlaskiego, białostocka Caritas objęła też ośrodek (tzw. punkt recepcyjny) w Wasilkowie (ok. 120 osób, wśród nich m.in. ukraińskich Romów, którzy chcą niedługo jechać do Niemiec). Do Caritas w Białymstoku zgłaszają się mieszkańcy z propozycjami noclegów dla uchodźców, w swoich placówkach diecezjalna Caritas może przyjąć 20 osób.
  • Caritas Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego sfinansowała zakup 4600 szt. jogurtów za kwotę prawie 9 tys. złotych. Dodatkowo przekazała 20 tys. złotych na zakup potrzebnych rzeczy w Przemyślu. Pomoc do potrzebujących trafiła poprzez Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Funkcjonariuszy Straży Granicznej, który dokonał zakupu i zorganizował dystrybucję wśród potrzebujących.
  • Hospicjum Caritas Archidiecezji Warmińskiej w Olsztynie przyjmie pacjentów (głównie dzieci) z Ukrainy. Pacjenci wymagają opieki paliatywnej, w tym wsparcia oddechowego z wykorzystaniem respiratora.  – Pełna mobilizacja wszędzie dokoła, u nas też. Przygotowaliśmy 6 miejsc w hospicjum stacjonarnym i kilkanaście miejsc w hospicjum domowym dla małych podopiecznych ukraińskich szpitali i hospicjów – deklaruje ks. Paweł Zięba, dyrektor Caritas Archidiecezji Warmińskiej.
  • Caritas Archidiecezji Krakowskiej otrzymuje zgłoszenia od osób gotowych przyjąć uchodźców z Ukrainy do swych domów. – Chętnych do przyjęcia uchodźców wpisujemy do bazy noclegowej. Notujemy liczbę osób, które zgłaszający może przyjąć, czy jest możliwość wyżywienia w tym miejscu, czy trzeba wyżywienie zapewnić. Najważniejszy jest dokładny adres i telefon kontaktowy – tłumaczy koordynatorka ds. pomocy uchodźcom Monika Buzała. W bazie jest 900 miejsc.
  • Lokalne Caritas dostarczają produkty na granicę, np. Caritas Archidiecezji Przemyskiej wysyła codziennie rano i wieczorem busa z kilkoma tysiącami kanapek, wodą, sokami. Straż Graniczna informuje o bieżących potrzebach, takich jak opatrunki, żywność, zupy, łóżka polowe, palety z wodą – to wszystko jest po kilka razy dziennie dowożone na granicę. Z Warszawy na granicę wyruszyła ponadto ekipa wolontariuszy, która uruchamia punkty pomocy doraźnej i włącza się w działania tych, które już funkcjonują dzięki współpracy różnych organizacji i osób. – Część punktów pomocy już działa, inne właśnie są organizowane przy granicy, przy rządowych punktach recepcyjnych, inne w miejscach, gdzie ludzie spontanicznie zbierają się, żeby pomagać, np. na parkingu pod nieczynnym supermarketem w Przemyślu – mówi br. Cordian Szwarc, zastępca dyrektora Caritas Polska. – W rozstawionych przez nas namiotach uchodźcy mogą się ogrzać, odpocząć, naładować telefony, zjeść coś. W jednym z punktów udało się szybko uruchomić pomoc psychologiczną, jest udzielana w języku ukraińskim – opowiada brat Cordian. Wraz z nim na miejscu pracuje kilkudziesięciu wolontariuszy Caritas, z całej Polski zgłaszają się kolejni. Miejscowości w rejonie przygranicznym, w których działają wolontariusze Caritas, to oprócz Przemyśla także m.in. Zosin, Hrebenne, Budomierz, Dorohusk, Medyka, Korczowa i Krościenko.

28.02

• Caritas Polska przekazuje środki na działania na rzecz migrantów i uchodźców z Ukrainy Caritas diecezjalnym. Po 50 tys. zł otrzymują Caritas Archidiecezji Przemyskiej, Caritas Archidiecezji Lubelskiej i Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, a po 25 tys. zł Caritas Diecezji Siedleckiej i Caritas Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej Kościoła Greckokatolickiego. Fundusze są przeznaczone na zakup produktów i sprzętów niezbędnych do organizacji pomocy humanitarnej dla uchodźców z Ukrainy, zatrudnienie potrzebnych pracowników (tłumacze, kierowcy, itp.) oraz dofinansowanie pobytu uchodźców w placówkach Caritas.

23-27.02

• Caritas Polska decyduje o przekazaniu 100 tys. zł na bieżące działania kryzysowe ukraińskich Caritas i ogłasza zbiórkę pod hasłem „Pomoc dla Ukrainy”. Wśród najpilniejszych potrzeb są żywność, środki higieniczne i zapewnienie podstawowej pomocy materialnej. Po rozpoczęciu rosyjskiej agresji na Ukrainę pomoc zostaje zwiększona o 100 tys. euro. Ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, bierze udział w szeregu spotkań roboczych z dyrektorami diecezjalnych Caritas oraz posiedzeniu Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski.