W czwartek 29 grudnia w restauracji „Perła Przemyśla” mieszczącej się na dworcu PKP odbyło się wigilijne spotkanie dla uchodźców i migrantów z Ukrainy. Organizatorami tego niecodziennego wydarzenia była Caritas Archidiecezji Przemyskiej, Caritas Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej Kościoła Greckokatolickiego w Polsce oraz Prawosławny Ordynariat Wojska Polskiego w Przemyślu.

Spotkanie rozpoczęło się słowem powitania Ks. prał. Artura Jańca – Dyrektora przemyskiej Caritas, który wyraził wobec zgromadzonych słowa uznania i wsparcia oraz złożył wszystkim najlepsze świąteczne życzenia. Następnie słowa pozdrowienia wobec zgormadzonych wyrazili: ks. Adrian Łychacz – Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemysko-Warszawskiej Kościoła Greckokatolickiego oraz ks. płk Jerzy Mokrauz – proboszcz i kapelan Prawosławnego Ordynariatu Wojska Polskiego w Przemyślu.

W spotkaniu wzięli udział Abp Adam Szal – Metropolita Przemyski, Abp Eugeniusz Popowicz – Metropolita archieparchii przemysko-warszawskiej Kościoła Greckokatolickiego, Dyrektor Caritas Polska – ks. Marcin Iżycki, duchowieństwo, klerycy, siostry zakonne, przedstawiciele władz samorządowych, Prezydent Przemyśla – Wojciech Bakun oraz reprezentanci służb mundurowych.

Po okolicznościowych słowach skierowanych do zebranych m.in. przez Abpa Adama Szala, Dyrektora Caritas Polska, Wicemarszałka Województwa Podkarpackiego – Piotra Pilcha, swoje pozdrowienia, słowa wsparcia, otuchy i życzeń przekazał Abp Eugeniusz Popowicz, który następnie pobłogosławił pokarmy i wszystkich zgromadzonych.

Dla uczestników wigilijnego spotkania przygotowano tradycyjne dania świąteczne: barszcz czerwony z uszkami, pierogi, kapustę, rybę oraz słodkości. W spotkaniu wzięło udział 350 Ukraińców m.in. z Doniecka, Krzywego Rogu, Chersonia, Zaporoża, Mariupola, Kijowa, Odessy czy Lwowa. Każdy z uczestników otrzymał także paczkę z żywnością. Dla obecnych dzieci i młodzieży przygotowane były także upominki ze słodyczami i maskotkami. W czasie spotkania nie zabrakło także oprawy muzycznej oraz śpiewu kolęd w wykonaniu dzieci i nauczycieli z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Markiana Szaszkewicza w Przemyślu.

Zorganizowane spotkanie było kolejną formą wsparcia i pomocy jaką od początku działań wojennych na Ukrainie niesie polskie społeczeństwo, w tym zwłaszcza agenda Caritas. Wielu zgromadzonych nie kryło łez wzruszeń i słów wdzięczności z zaproszenia i możliwości spotkania w tak pięknej restauracyjnej i świątecznej oprawie. Mamy nadzieję, że niesiona  pomoc i każda forma wsparcia doda uchodźcom i mieszkańcom Ukrainy wiary w zwycięstwo dobra, miłości i pokoju, czego Wszystkim życzymy na Nowy 2023 rok.

Ks. dr Paweł Konieczny – Zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej