Już od ponad dwóch tygodni trwają wakacje. Szkolne sale lekcyjne i korytarze wypełniły się pustką i ciszą. Dzieci i młodzież odpoczywają po całorocznym trudzie związanym z nauką i zajęciami dydaktycznymi. Dla jednych czas wakacji to chwila oddechu i relaksu ale dla innych to okres wytężonej pracy i wysiłku. Lipiec i sierpień dla wielu organizacji i podmiotów to „gorący sezon”, związany z organizacją kreatywnego a nade wszystko bezpiecznego wypoczynku dla najmłodszych. Od ponad dwudziestu lat organizacją takiego wypoczynku zajmuje się także przemyska Caritas.

Tegoroczne turnusy kolonijne prowadzone są w ośrodku wypoczynkowym Caritas w Rajskiem a także w Szkole Podstawowej w Bukowsku. Przez okres wakacji przemyska Caritas przyjmie około 1500 najmłodszych z naszego terenu (m.in. z parafii Leżajsk Fara, Łazy, Lesko, Komańcza, Barycz) jak również z Litwy i Ukrainy. Dzięki wieloletniej współpracy z lokalnymi samorządami, na koloniach będą gościć także dzieci z gmin: Tryńcza, Leżajsk, Sanok, Zarzecze i Zarszyn.

W czasie turnusów realizowane są różnego rodzaju inicjatywy mające zasadniczo cel wychowawczo-profilaktyczny. Podejmowane przez opiekunów i animatorów z podopiecznymi aktywności mają na celu pomóc dorastającym w radzeniu sobie z problemami dnia codziennego, dorastaniem, emocjami czy agresją. Uczestnicy kolonii uczą się także postaw związanych z asertywnością, nabywają zdolności stawiania granic, wchodzenia w dojrzałe relacje z innymi oraz kreatywnych form spędzania czasu wolnego. W czasie spotkań z podopiecznymi nie brakuje również przekazywania treści profilaktycznych, dotyczących skutków różnego rodzaju uzależnień. W codziennym harmonogramie kolonii jest także czas na wspólną modlitwę, formację religijną oraz patriotyczną. Oprócz tego, czas turnusu wypełniony jest zajęciami sportowymi, rekreacyjnymi oraz wycieczkami krajobrazowo-turystycznymi (najczęściej do Sanoka, Soliny, Myczkowiec). Nie brakuje także spotkań z ciekawymi ludźmi oraz pracownikami różnych służb (SOK-iści, strażacy, ratownicy medyczni, policjanci, itp.). Wszystkie podejmowane w ramach kolonii inicjatywy mają służyć poprawie psycho-fizycznej kondycji młodego pokolenia a także są świetną okazją do nawiązywania nowych relacji i oderwania adolescentów z wirtualnej rzeczywistości.

Ks. dr Paweł Konieczny – Zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej