W Domu Pomocy Społecznej im. św. Brata Alberta w Przemyślu odbył się finał międzynarodowego konkursu kulinarnego „Cupi’s spoon” dla osób z niepełnosprawnościami. Zwycięzcy w nagrodę pojadą na warsztaty do Zagrzebia oraz na spotkanie z papieżem Franciszkiem w Rzymie.
 

Chorwackie stowarzyszenie UNUO promuje osoby z niepełnosprawnościami i pokazuje ich talenty oraz pasje. Stąd pomysł na międzynarodowy konkurs kulinarny, który odbył się w poprzednim roku już w 23 krajach Unii Europejskiej, a także w Ukrainie. W tym roku odbywa się w 40 krajach, Polska jest 17. Dzięki nawiązaniu współpracy z Caritas Archidiecezji Przemyskiej, ogólnopolski finał odbył się w Przemyślu.

Podczas oceniania posiłków jury brało pod uwagę przede wszystkim zaangażowanie i trud, jaki uczestnicy włożyli w ich przygotowanie. Zachwycił ich koktajl owocowy, autorstwa Ani Czerwonki.

W konkursie wzięło udział 10 podopiecznych przemyskiej Caritas z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Leżajsku oraz Domu Pomocy Społecznej im. św. Brata Alberta w Przemyślu. Wszyscy zaprezentowali swoje kulinarne zdolności. Drugim zwycięzcą został Sebastian, który przygotował proziaki z kurczakiem, sosem mango i rukolą.

Oprócz wyjazdu na warsztaty kulinarne do Zagrzebia , zwycięzcy pojadą do Rzymu na spotkanie z papieżem Franciszkiem.

Zapraszamy do obejrzenia TVP RZESZÓW