W dniu 14 listopada obchodziliśmy kolejny Światowy Dzień Ubogich. Była to wyjątkowa okazja by z troską i zaangażowaniem pochylić się nad ludzką biedą, która w dzisiejszych czasach przyjmuje różnego rodzaju formy i postacie dotykając wciąż wielu ludzi. W orędziu na V Dzień Ubogich – Papież Franciszek zdecydowanie podkreślał potrzebę dotarcia do ludzi ubogich zarówno w ich własnych domach, w szpitalach, w domach opieki, jak również na ulicach, w ciemnych zaułkach, czy w różnego rodzaju schroniskach.

Tego zadania na co dzień podejmuje się nasza przemyska Caritas, docierając do potrzebujących  i niosąc im konkretną i bardzo wymierną pomoc, zarówno o charakterze materialnym, rzeczowym, jak również w postaci pomocy psychologicznej, terapeutycznej, lekarskiej, opiekuńczej itp.

Tegoroczne obchody Dnia Ubogich stały się inspiracją dla dzieci, młodzieży ze świetlicy „Perspektywa” w Przemyślu oraz seniorów z Klubu Seniora, którzy podjęli się upieczenia chleba  i podzielenia się nim z ubogimi. Współpraca dzieci  i seniorów oraz pracowników Caritas zaowocowała przygotowaniem chlebów, które 18 listopada trafiły do chorych przebywających w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym o profilu psychiatrycznym w Przemyślu.

Podjęta inicjatywa przyniosła wiele pozytywnych wrażeń zarówno dla dzieci i seniorów, była doskonałą okazją do międzypokoleniowej współpracy,  jak również stała się źródłem radości dla obdarowanych, którzy z racji na chorobę i stan epidemii czują się  w ostatnim czasie bardziej osamotnieni i przygnębieni.

Zorganizowana akcja miała także wymiar wychowawczy, zapoznając z jednej strony dzieci  z procesem wypieku chleba, rolą pracy rolnika, wartościami związanymi z wsią, ziemią, szacunkiem do chleba, z drugiej zaś przypomniała o potrzebie empatii,  dzielenia się z innymi, zauważania ubogich czy chorych w naszych środowiskach życia.

Mamy nadzieję ze zainicjowana akcja stanie się impulsem dla innych, wyzwalając kolejne pokłady dobra na rzecz ludzi potrzebujących, przynosząc im radość i wzmacniając sens życia.

Ks. dr Paweł Konieczny – Zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej