Centralne obchody Tygodnia Laudato Si odbędą się w Olsztynie u Franciszkanów w parafii Chrystusa Króla.  Rozpoczną się 19 maja, koncertem Kazimierskiej Orkiestry Dziadowskiej. Tydzień zakończy się 26 maja rajdem rowerowym dla najmłodszych i najstarszych. W ciągu tygodnia Laudato Si   19 – 26 maja planowane są:

• wspólne, otwarte śniadania
  • warsztaty ekologiczne Zielonej Ambasady Laudato Si
  • warsztaty renowacji mebli
  • lasoterapia
  • ogród sztuki i malowanie w plenerze
  • majowe eko-katechezy

Tydzień Laudato Si to inicjatywa upamiętniająca encyklikę Papieża Franciszka i zaproszenie do wcielenia jej przesłania w życie. To czas na refleksję nad tym, gdzie mieszkamy, jak żyjemy, nad naszą relacją z naturą, środowiskiem i podjęcie praktycznych działań na rzecz ochrony planety.

Hasłem przewodnim tegorocznego Tygodnia Laudato Si jest: Razem budujmy nadzieję dla Ziemi.Papież Franciszek zachęca nas do refleksji nad sobą, wskazuje, że aby zmiany na świecie w obliczu kryzysu klimatycznego i ekologicznego były możliwe, należy zacząć od tych najmniejszych, w naszym życiu i sposobie myślenia.

Nie ma trwałych zmian bez zmian kulturowych, bez dojrzewania sposobu życia i przekonań społeczeństw, a nie ma zmian kulturowych bez zmian w osobach (LD70)

Jak świętować Tydzień Laudato Si:

• wydarzeniaweź udział w lokalnych wydarzeniach organizowanych w Twojej parafii lub społeczności
  • refleksja – pomyśl o sobie i swoim życiu – wprowadź zmiany, które pomogą chronić środowisko
  • modlitwa o Ziemię i o siłę do działania na rzecz jej ochrony
  • podaj dalejdziel się przesłaniem Laudato Si z innymi

O Laudato Si mogą więcej powiedzieć eksperci Caritas Polska:

Iwona Łobasiuk 539 073 054, Marcin Kawko 514-575 68, brat Cordian Szwarc 512-833-638

Więcej informacji:   https://laudatosi.caritas.pl

Zachęcamy do śledzenia profilu Caritas Laudato si’ na Facebooku i Instagramie, gdzie znajdują się treści poświęcone ekologii integralnej.