W Niedzielę miłosierdzia – patronalny dzień agendy Caritas, w ramach obchodów „Dnia Dobra”, na Dworcu PKP w Przemyślu miało miejsce wyjątkowe spotkanie. W samo południe w prowadzonej przez przemyską Caritas restauracji „Perła” odbyło się śniadanie wielkanocne dla uchodźców z Ukrainy świętujących Święta Zmartwychwstania. W zorganizowanych wydarzeniu udział wzięli, m.in.: Ks. Abp Józef Michalik, Ks. Abp Eugeniusz Popowicz, ks. Marcin Iżycki – Dyrektor Caritas Polska, ks. Artur Janiec Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej, przedstawiciele duchowieństwa z kościoła greckokatolickiego oraz prawosławnego, władze wojewódzkie z Panią Wojewodą Ewą Leniart, Pan Marszałek Władysław Ortyl, władze samorządowe, Prezydent Przemyśla, służby mundurowe, wolontariusze oraz licznie przybyli uchodźcy. Po okolicznych przemówieniach oraz przekazanych życzeniach, modlitwie poświęcenia pokarmów przewodniczył Ks. Abp Eugeniusz Popowicz – Metropolita archidiecezji przemysko-warszawskiej obrządku bizantyjsko-ukraińskiego.

Na świątecznym stole znalazły się tradycyjne dania wielkanocne: żurek, jajka, wędliny, sałatki, ciasta oraz przekąski. W tym wyjątkowym wydarzeniu udział wzięło 250 gości, którzy nie kryli radości i wielkiej wdzięczności za przygotowane śniadanie. Wszystkim zaangażowanym a zwłaszcza pracownikom restauracji oraz przybyłym wolontariuszom, służbom porządkowym serdecznie dziękujemy za zaangażowanie oraz kolejny dowód solidarności z narodem ukraińskim.

Ks. Paweł Konieczny – Zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej

TVP Rzeszów