W poniedziałek,  13 listopada 2023 r., w kolejnym programie Caritas Archidiecezji Przemyskiej z cyklu „Po prostu Miłość” gościliśmy osoby związane z noclegownią dla osób bezdomnych w Leżajsku.

Tematem przewodnim była odbyta już po raz 18. Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę, której w tym roku towarzyszyło hasło „Nie odwracaj twarzy od żadnego biedaka” (Tb 4,7). Przy tej okazji poznaliśmy możliwości wsparcia dla osób bezdomnych realizowane przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej w Leżajsku.

O pielgrzymce i codziennym funkcjonowaniu leżajskiej noclegowni mówili: Jadwiga Kyc, opiekun w noclegowni, Jerzy Zieliński, wolontariusz i noclegowicz oraz Michał Hajder, noclegowicz.

Noclegownia dla bezdomnych mężczyzn w Leżajsku działa nieustannie ponad 20 lat, świadcząc pomoc przez cały rok i całodobowo. Oprócz miejsc noclegowych w liczbie trzydziestu, zapewnia także posiłki, odzież oraz możliwość wyprania odzieży lub wzięcia prysznica osobom bezdomnym w Leżajska i okolic.

Niestety z badania przeprowadzonego na zlecenie Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej wynika, że w Polsce żyje ponad 30 tys. osób w kryzysie bezdomności. Natomiast organizacje pomocowe na podstawie wieloletnich obserwacji zauważają, że osób bez dachu nad głową jest więcej.