W całej Polsce wolontariusze Caritas obchodzą swoje święto. Pod hasłem „Dzień Dobra” organizowane są pikniki, koncerty, biegi i kiermasze. Tak było też w Bukowsku w powiecie sanockim, gdzie wolontariusze Caritas Archidiecezji Przemyskiej świętowali wspólnie z mieszkańcami gminy.

„Dzień Dobra”, to święto pomagania i podsumowania całorocznej pracy wolontariuszy Caritas. Tylko w Archidiecezji Przemyskiej około 3,5 tysiąca zrzeszają szkolne koła Caritas.Do tego w wolontariat jest zaangażowanych blisko pół tysiąca dorosłych . Wśród nich Aleksandra, która od lat jest opiekunem na organizowanych dla dzieci koloniach.

Aleksandra Rachwał, wolontariuszka Caritas – Jestem wolontariuszką przede wszystkim dlatego, że wiele radości to sprawia , samo to przebywanie z tymi ludźmi, z tymi dzieciakami. Przede wszystkim też ich radość z tej naszej wzajemnej obecności, że my jesteśmy tak naprawdę dla nich, oni są dla nas.

Wolontariusze Caritas pomagają przez cały rok. W okresie świątecznym włączają się w przygotowanie wigilii albo śniadań wielkanocnych i paczek dla najuboższych. A na co dzień w domach opieki społecznej czy hospicjach.. ostatnio pomagają też uchodźcom z Ukrainy. Dziś spotkali się w zupełnie innych okolicznościach.. podczas rodzinnego pikniku.

Tomasz Stec, Caritas Archidiecezji Przemyskiej – Jest to dzień, w którym chcemy docenić pracę całej Caritas , która działa na terenie całej Polski , także i na terenie naszej diecezji. Ale jest to też szczególny dzień, bo łączy się ten „Dzień dobra” z dniem wolontariatu, dniem wolontariuszy. Stał się taki szczególny dzień dla każdego wolontariusza, bo świętujemy ich pracę.

W Bukowsku były koncerty , kiermasz lokalnych produktów oraz animacje dla dzieci. „Dzień Dobra” połączono z międzynarodowym Dniem Ziemi dlatego od rana mieszkańcy włączyli się w akcję sprzątania gminy.

Marek Bańkowski, wójt gminy Bukowsko – Udało nam się w dniu dzisiejszym połączyć te dwa wydarzenia na terenie gminy Bukowsko ,rano uczciliśmy Dzień Ziemi, wszystkie miejscowości kolejny rok zaangażowały się w to przedsięwzięcie, sprzątają swoje miejscowości, swoje otoczenie.

Caritas Archidiecezji Przemyskiej prowadzi już kilka centrów wolontariatu ale ciągle potrzebuje kolejnych osób, które chcą na różne sposoby pomagać.

Magdalena Kmieciak-Pobuta, pełnomocnik Caritas Archidiecezji Przemyskiej ds. wolontariatu – To może być każda osoba dobrej woli, która chce poświęcić ten swój czas, np. żeby przyjść do hospicjum, posiedzieć z taką osobą, porozmawiać, nawet pomodlić się, poczytać książkę albo też jednego z naszych podopiecznych wziąć na spacer na wózku do ogrodu, gdzie często takich możliwości nasi pracownicy nie mają ze względu na ilość podopiecznych, pacjentów.

Centra wolontariatu Caritas Archidiecezji Przemyskiej działają w Przemyślu, Sanoku, Ustrzykach Dolnych, Jarosławiu i Wysokiej Łańcuckiej.

Zapraszamy do obejrzenia
TVP RZESZÓW