Po raz 20. rozdano ekumeniczne nagrody Ubi Caritas. Są przyznawane za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych. Caritas Polska nagrodziła statuetkami „Świętej Faustyny”, Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego „Miłosiernego Samarytanina”, a Eleos Kościoła prawosławnego nagrodą „Dłoni Miłosierdzia”.

W kategorii „Darczyńca” nagrodę otrzymali Grażyna i Mariusz Ślimakowie, nominowani przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej. To przedsiębiorcy spod Przemyśla, którzy od lat wspierają charytatywno-społeczne inicjatywy podejmowane przez Caritas, między innymi remont hospicjum oraz Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Przemyślu czy jadłodajni dla bezdomnych i potrzebujących.

W kategorii współpraca statuetkę „Świętej Faustyny” otrzymała Sabina Wawryk nominowana przez Caritas Diecezji Sandomierskiej, która w działalność charytatywną angażuje się od 20 lat. Jest założycielką Szkolnego Koła Caritas „Błogosławieni miłosierni” w Publicznej Szkole Podstawowej i Przedszkolu w Mostkach.

Zapraszamy do obejrzenia
Wręczono ekumeniczne nagrody Ubi Caritas (tvp.pl)