Postawa wszystkich służb mundurowych, zaangażowanych w obronę granic naszej Ojczyzny, zasługuje na najwyższe uznanie i szacunek. W duchu wdzięczności za trud i poświęcenie, z jakimi pełnią swoje niełatwe zadania, Caritas Archidiecezji Przemyskiej organizuje koncert charytatywny pn.: „Z kolędą dla służb mundurowych”.

Trwając w bożonarodzeniowej radości i pielęgnując nasze piękne polskie tradycje śpiewania kolęd, pragniemy wyrazić naszą solidarność z wszystkimi zaangażowanymi, w szczególny sposób w ostatnich tygodniach, w służbę na rzecz bezpieczeństwa naszej Ojczyzny. Praca w ekstremalnych warunkach, olbrzymi wysiłek, zarówno fizyczny, jak  i emocjonalny, chroniczny stres, rozłąka z bliskimi, a także niepewność jutra oraz postawa ciągłej gotowości, wpisze się  w życiorys wielu mundurowych już na stałe, pozostawiając trwały ślad w ich życiu osobistym i rodzinnym. Niwelowanie różnych negatywnych skutków tak trudnej służby wymagać będzie wielu przedsięwzięć instytucjonalnych oraz różnorodnych akcji społecznych, w które wpisuje się także podejmowana inicjatywa.

Wspomniany koncert będzie także okazją do włączenia się w akcję, prowadzoną drogą SMS, której dochód przeznaczony zostanie na organizację i przebieg kolonii letnich dla dzieci funkcjonariuszy. Wakacyjny wypoczynek dla najmłodszych to jedna z form wdzięczności dla zaangażowanych w obronę naszych granic, jak również okazja do niwelowania negatywnych skutków emocji i stresu u dzieci i młodzieży.

W koncercie udział weźmie Chór i Orkiestra Kameralna „NICOLAUS” z Kraczkowej k. Łańcuta. To znany i ceniony zespół, z bardzo bogatym doświadczeniem artystycznym, również na arenie międzynarodowej.

Koncert odbędzie się 30 stycznia 2022 roku w Bazylice Archikatedralnej w Przemyślu. Początek o godzinie 16.30.

W związku z powyższym Caritas Archidiecezji Przemyskiej zaprasza wszystkich żołnierzy, funkcjonariuszy oraz pracowników wraz z rodzinami na wspólne kolędowanie.

Z chrześcijańskim pozdrowieniem i wyrazami szacunku
Ks. Artur Janiec

Współorganizatorem koncertu jest Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie