Dobiega końca III turnus kolonii letniej dla dzieci i młodzieży z Litwy, zorganizowanej przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej we współpracy z Telewizją Rzeszów. Podczas pobytu na Podkarpaciu łącznie 150 uczestników poznawało historię, zabytki i atrakcje regionu.

Podczas kolonii w Polsce dzieci z Wileńszczyzny nie tylko poznają kulturę i tradycję Podkarpacia, ale także doskonalą język polski, którego na co dzień uczą się w szkołach na Litwie. Ostatnie dni spędzają m.in. w Krasiczynie, gdzie mogły zwiedzić Zamek i otaczający go park. Wśród wypoczywających m.in. z Wilna, czy Ławryszek jest sporo uczniów, którzy na Podkarpaciu są po raz pierwszy.

Swój ogromny wkład w organizację kolonii mają także wolontariusze Caritas, którzy na co dzień opiekują się młodzieżą i organizują zajęcia.

Uczestnicy wszystkich turnusów przebywali w ośrodkach przemyskiej Caritas w Bukowsku i Rajskiem, skąd mieli już bardzo blisko, by podziwiać uroki bieszczadzkiej przyrody. Tygodniowy pobyt ostatniej grupy młodzieży z Litwy kończy się w najbliższą sobotę. Oprócz wspomnień i pamiątek dzieci zabiorą ze sobą specjalnie przygotowane przez sponsorów i Telewizję Rzeszów upominki, które dziś odebrały w Przemyślu.

TVP RZESZÓW