Żywność wydawana jest w formie paczki w skład której wchodzi co najmniej trzy artykuły spożywcze z różnych grup towarowych.
1. Artykuły warzywne i owocowe:
– groszek z marchewką 3,6 kg,
– fasola biała 3,6 kg
– koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
– buraczki wiórki 1,05 kg
– powidła śliwkowe 1,8 kg,
2. Artykuły skrobiowe:
– makaron jajeczny 4,5 kg
– makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
– ryż biały 3 kg,
– kasza gryczana 1,5 kg,
-herbatniki maślane 0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
– mleko UHT 7 l,
– ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4. Artykuły mięsne:
– szynka drobiowa 3 kg,
– szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
– pasztet wieprzowy 0,64 kg,
– kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
– filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5. Cukier:
– cukier biały 4 kg,
– miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
6. Tłuszcze:
– olej rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe:
– gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg,
Każdy odbiorca pomocy żywnościowej może skorzystać z tzw. Działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Są to warsztaty z zakresu prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania towarzyszące są w formie warsztatów, które przekazują niezbędną wiedzę z zakresu kulinarnego, diety i zdrowego odżywiania, zarządzania budżetem domowym i przeciwdziałania marnowaniu żywności. Działania prowadzone są w sposób cykliczny w okresie dystrybucji żywności.