Dzieci i młodzież to jedna z wielu kategorii podopiecznych Caritas. Od wielu lat, ta kościelna instytucja wspiera najmłodszych na wielu płaszczyznach niosąc wsparcie zarówno materialne, rzeczowe jak i emocjonalne. Wśród wielu inicjatyw warto wymienić:

• Turnusy wytchnieniowe dla dzieci z Ukrainy. Zamierzamy wysłać na wypoczynek od wojny 800 dzieci. Do tej pory udało się zrealizować pobyty dla 570 dzieci. Akcja będzie trwać również w czasie Wakacyjnej Akcji Caritas i zakończy się zapewne pod koniec sierpnia. Wyjazdy odbywają się głównie do ośrodków Caritas diecezjalnych, zlokalizowanych blisko granicy z Ukrainą, by dodatkowo nie przeciążać dzieci wielogodzinnymi podróżami po Polsce. Dzieci są z różnych terenów UA, w tym z terenów objętych działaniami wojennymi np. z Charkowa.
  • Pudełka Szczęścia. 20 tysięcy pudełek rozdysponowanych na Dzień Dziecka w ośrodkach diecezjalnych Caritas na terenie Polski. W pudełku znajduje się maskotka/zabawka i słodkie oraz zdrowe przekąski dla najmłodszych.
  • Programy stypendialne dla dzieci i młodzieży. Wsparcie w postaci programów 2Talenty oraz Skrzydła. Każdorazowo edycja programu rozpoczyna się tak jak rok szkolny z początkiem września i kończy się z upływem czerwca. Od września 2022 do czerwca 2023 r. udało się wesprzeć 900 dzieci w obydwu programach. Wsparcie to 2000 zł i 1500 zł na rozwój talentów, pasji i dziecięcych marzeń
  • Ratownicy Marzeń. Warsztaty mają charakter motywacyjny i są skoncentrowane na wzmacnianiu w młodzieży poczucia własnej wartości, konkretyzacji marzeń, zachęcie do rozwijania oraz realizacji zainteresowań.

Bezpośrednim celem programu jest wzmocnienie w uczestnikach pozytywnego potencjału oraz integracja społeczna. Ponadto, warsztaty mają za zadanie poprawę dobrostanu psychicznego spowodowanego pandemią oraz wojną za naszą wschodnią granicą. Budują postawę asertywności, wzmacniają kompetencje najmłodszych w rozwiązywaniu problemów w grupie rówieśniczej, wspomagają dzieci w budowaniu przyszłości opartej na swoich marzeniach.

Odbiorcami warsztatów są przede wszystkim uczniowie klas 4 – 8 szkoły podstawowej.

W zeszłym roku warsztaty były realizowane podczas Wakacyjne Akcji Caritas, gdzie skorzystało z nich około 1100 dzieci polskich oraz ukraińskich.

W tym roku warsztaty są realizowane aktualnie w Centrach Pomocy Migrantom i Uchodźcom dla dzieci ukraińskich oraz podczas pobytów wytchnieniowych do tej pory skorzystało z zajęć około 700 dzieci. Dalej będą realizowane podczas zbliżającej się Wakacyjnej Akcji Caritas.

• zachęcamy do otwartości na wolontariat w ramach struktur Caritas Polska. Dzieci z American School of Warsaw wsparły rówieśników z Mocarzewa. Dzień Dziecka to okazja do podzielenia się również sobą w grupie dzieci. Uczestnicy zajęć ze szkoły amerykańskiej przygotowali własnoręcznie prezenty dla niepełnosprawnych podopiecznych Domu Mocarzy prowadzonym przez Siostry Zmartwychwstanki w Mocarzewie. Dzieci z opiekunkami przyjechały do Caritas Polska przygotowywały, udekorowały oraz spakowały ciastka po czym trafiły one do Mocarzewa.