Drodzy Przyjaciele Caritas Archidiecezji Przemyskiej

„Słowo stało się ciałem i zamieszkało między nami” (J, 1, 14).

Przywołane słowa z Ewangelii wg św. Jana, wymownie oddają prawdę i sens przeżywanej tajemnicy Wcielenia. Dosłownie można je tłumaczyć jako „uczyniło sobie namiot wśród nas”. W Starym Testamencie Bóg wybrał Namiot Spotkania na swe zamieszkanie podczas wędrówki Izraelitów do Ziemi Obiecanej. W nim pouczał, ukazywał prawdę o Sobie, wzywał do nawrócenia i pokuty. Ale to czego dokonał Bóg w Betlejem, przewyższyło wszystkie nadzieje i oczekiwania biblijnego Izraela. To sam Syn Boży stał się Ciałem, przyjął naszą ludzką naturę i ukazał w sposób najdoskonalszy prawdę o miłości Boga i Jego planie zbawienia. Zapowiadany przez Proroków Bóg, przyszedł na ziemię i dosłownie zamieszkał wśród nas, jako Emmanuel – Bóg z nami (Iz 7,15; Mt 1, 22-23).

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, kiedy w sposób wyjątkowy doświadczamy prawdy o bliskości Boga i Jego obecności wśród nas, pragniemy najpierw wyrazić słowa wielkiej wdzięczności za wszelką życzliwość i systematyczne wsparcie dzieł przemyskiej Caritas. Życzymy by przeżywane dni stały się na nowo okazją do odkrywania bliskości Boga, Jego miłości, poznawania planu zbawienia oraz umocnienia wiary i nadziei. Niech Boże Dziecię obdarza Państwa zdrowiem, siłami, pokrzepia w życiu prywatnym i zawodowym oraz hojnie błogosławi na Nowy 2024 Rok.

Dyrektor i Pracownicy Caritas Archidiecezji Przemyskiej