„Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków,
a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna” (Hbr 1,1-2)

Drodzy Przyjaciele Caritas Archidiecezji Przemyskiej

Okres Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do przypomnienia sobie na nowo prawdy o bliskości Boga. Na przestrzeni wieków wielokrotnie Bóg objawiał człowiekowi prawdę o Sobie. Uczył o swojej miłości, wierności, dawał dowody bliskości i wsparcia w czasach kryzysów, dziejowych burz, klęsk i wojen. Jednak najpełniej objawił Bóg Siebie – w Osobie Jezusa Chrystusa.

Przyjście na ziemię Syna Bożego to największe wydarzenie w dziejach ludzkości i świata. Wspominany w tych dniach fakt narodzin Boga powinien i dla każdego z nas, stać się centrum życia i naszej codzienności. Świadomość bliskości Boga, który stał się Człowiekiem powinna warunkować nasze wybory, wartości, postawy a nade wszystko stać na straży naszej codziennej miłości i służby wobec bliźnich. Mijający rok i wydarzenia z nim związane, wielokrotnie dowiodły, że wielu z nas wciąż cechuje wrażliwość, dobrość, ofiarność, chęć niesienia pomocy, dzięki czemu każdego dnia mogliśmy nieść nadzieję i dawać siły do życia ludziom w potrzebie.

Wyrażając słowa wielkiej wdzięczności za każdą formę wsparcia dzieł Caritas Archidiecezji Przemyskiej, pragniemy życzyć Państwu, by rodzący się Chrystus wlewał w Wasze serca pokój, radość, nadzieję i siły do realizacji codziennych wyzwań. Niech Nowonarodzony hojnie błogosławi Wam w życiu rodzinnym i zawodowym, obdarza zdrowiem i wspiera wszelkimi darami na każdy dzień Nowego 2023 Roku.

Dyrektor i Pracownicy Caritas Archidiecezji Przemyskiej